CryptoNesia x Humanode AMA Recap (24 May 2022)

Hello everyone, we would like to tell you about the AMA session with Humanode, Shannon Higgins — Core Member & Princess Fiona — Community Manager. This AMA took place on 24 May 2022 at 9 PM (GMT+7). The total Reward Pool Was $100 and it was split among 10 Winners.

Hallo semuanya, kami ingin memberi tahu Anda tentang sesi AMA dengan Tim Humanode, Shannon Higgins — Core Member & Princess Fiona — Community Manager. AMA ini berlangsung pada 24 Mei 2022 pukul 9 Malam WIB. Total hadiah untuk peserta AMA yaitu sebesar adalah $100 dalam dan dibagi di antara 10 Pemenang.

INTRODUCTION SEGMENT — SEGMEN PENGENALAN

Q1. Can you introduce yourself to the CryptoNesia community and tell us the story behind creating Humanode?

Q1. Bisakah kamu memperkenalkan diri kamu ke komunitas CryptoNesia dan menceritakan kisah di balik pembuatan Humanode?

Answer/Jawaban

English:

Hi, I am Shannon Higgins, a core member and media lead for Humanode. I was originally a photojournalist, a radio host, and an entrepreneur based in Tokyo Japan.
Hi, I’m Fiona. I’m the community manager for Humanode. I’ve been in the decentralized space since 2018. I simply started with small investment, but then I figured out that the decentralized space has got so much more than just buying coins, so I began learning deeply about the blockchain technology itself, and became more and more involved.
Humanode is a vision of a decentralized private ownership and signature of anything that exists in the world, from NFT’s to BCI’s, to financial transactions. Enabling you to have an auditable pseudonymous biometric identification that allows you to own something, not because a company or government allows you to, but because it is bound to you by your biometric identity.
Taking a step further, by “staking your biometric identity”, this enables you to verify transactions, or voice your opinion in governance of the systems, not because you own mining equipment or have “bought the right to do so” by staking assets, but as your biological right, because you are a living human being, no matter what race, gender, age, belief, or where you come from or how much you own.
The ownership of such networks that establish your biological identity and rights, should in no way be owned by a small group of people, or corporations, or governments. 
The system and platform that enables this needs to be equally owned by all human beings, because as I say, we are talking about our own biological rights here. That is why Humanode verification nodes, or “human nodes” will equally share all transaction fees or service fees generated by the network.

Bahasa Indonesia:

Hi, saya Shannon Higgins, anggota inti dan media lead untuk Humanode. Pada awalnya saya ada adalah seorang fotografer jurnalis, penyiar radio dan wirausaha yang tinggal di Jepang.
Hi, saya Fiona. Saya adalah Community Manager untuk Humanode. Saya ada di space desentralisasi sejak 2018. Mulainya dari investasi kecil-kecilan, tapi ternyata space desentralisasi bukan sekadar beli koin semata, akhirnya saya melanjutkan dengan mempelajari lebih dalam tentang teknologi blockchain itu sendiri, dan sejak saat itu terlibat sepenuhnya.
Humanode adalah bukti kepemilikan aset pribadi yang terdesentralisasi, mulai dari NFT, BCI sampai transaksi finansial. Memungkinkan kamu untuk memiliki aset dengan tanda identifikasi biometrik, bukan karena adanya campur tangan dari perusahaan atau pemerintahan tertentu (centralised), tapi karena aset tersebut terikat dengan identitas biometrikmu.
Dengan identitas biometrik, kamu bisa memverifikasi transaksi, atau punya suara di sistem governance, bukan karena kamu punya alat mining yang canggih atau “bisa membeli hak suara” dengan staking seperti di PoS, tapi karena adanya hak secara biologis, karena kamu manusia hidup yang unik, nggak peduli ras, jenis kelamin, umur, keyakinan atau berapapun kekayaan yang kamu miliki.
Jaringan ini nggak boleh cuma dimiliki oleh sekumpulan orang, perusahaan atau pemerintahan, melainkan harus dimiliki bersama-sama oleh semua manusia, karena seperti yang saya bilang, kita lagi ngomongin tentang hak secara biologis di sini. Karena itu semua validator atau “human nodes” akan berbagi reward yang sama besarnya.

Q2. Can you briefly describe what is Humanode to us?

Q2. Bisakah kalian menjelaskan secara singkat, apa itu Humanode ke kami?

Answer/Jawaban

English:

Humanode will allow you to create a crypto-Biometric Identity, which in other words is an Auditable Pseudonymous Biometric Identity that will allow the system to know that you are a unique human being, are registered or not in the system, and if you are, allow you access to your wallet, tokens, and services, WITHOUT telling us or anyone else who you are, where you live, what you believe, if you are male or female, or how much money you own or do not own.
It allows you to become co-owner of this network, and gives everybody equal rights in the system. One person can create one node, and has one voice/vote.
Many existing services are looking to use the Humanode Biometric identity to fight sybil attacks, and to guarantee their users are actual human beings.

Bahasa Indonesia:

Humanode akan men-scan wajahmu dan membuat data tersebut jadi entitas kriptobiometrik, yang prinsipnya Auditable Pseudonumous (terenkripsi dalam bentuk kode) dan sistem akan mendeteksi bahwa kamu adalah manusia yang unik, terdaftar dalam sistem. Jika terdaftar di sistem Humanode, maka kamu akan bisa mengakses wallet, token atau pun jasa TANPA perlu memberitahukan siapa kamu, tempat tinggal, jenis kelamin, ataupun berapa kekayaan yang kamu punya.
Hal ini juga mengijinkan kamu untuk jadi co-owner dari jaringan Humanode, dan semua orang punya hak yang sama di sistem. Satu manusia hanya bisa punya 1 node, dan punya 1 hak suara.
Ada banyak jaringan kripto lain yang saat ini ingin menggunakan Identitas Biometrik Humanode untuk melawan serangan sybil, dan memastikan bahwa pengguna mereka bukan bot tapi manusia.

Q3. As we all know, the crypto industry is growing rapidly these days and there are so many new projects launched. Can you explain to us, what makes Humanode different from other competitors?

Q3. Seperti yang kita semua ketahui, industri kripto berkembang pesat akhir-akhir ini dan ada begitu banyak proyek baru yang diluncurkan. Bisakah kamu menjelaskan kepada kami, apa yang membuat Humanode berbeda dari pesaing atau kompetitor lainnya/proyek serupa seperti Humanode?

Answer/Jawaban

English:

There are many differences, but the biggest difference is the token is not tied to the DAO. How much money you own, or how much computing power you have does not give you a stronger voice. We are not based on PoS or PoW, but are based on Proof-of-Uniqueness, and Proof-Of-Existence.
We believe that using human biometrics as your key, is the way of the future, but strongly believe that privacy is of the utmost importance, and nobody has the right to your biometric data, except you. What is important is that you are a unique human being, and that you are alive.
So, all our system knows if you are registered in the system, or not. We are also building a stronger security system to protect the user’s identity, which will be owned not by a big corporation or a single government, but owned by all human nodes that participate in the network.

Bahasa Indonesia:

Banyak banget perbedaannya, tapi yang paling mencolok adalah karena token Humanode nggak terikat dengan DAO. Seberapa banyak koin yang kamu miliki, atau secanggih apapun komputer nggak akan memberikan hak suara lebih. Kita bukan berbasis PoS atau PoW, tapi berbasis Proof of Uniqueness dan Proof of Existense (keunikan dan eksistensi).
Kami percaya bahwa sistem penggunaan biometrik manusia adalah masa depan, di saat yang bersamaan kami juga percaya bahwa privasi itu hal yang sangat penting, dan tidak ada seorang pun yang punya hak atas data biometrikmu, selain kamu sendiri. Yang terpenting adalah kamu manusia yang hidup.
Jadi, sistem Humanode akan mengetahui kalau kamu terdaftar di sistem atau tidak. Kami juga membangun sistem keamanan yang lebih kuat untuk melindungi identitas pengguna yang nggak cuma dimiliki oleh sebuah perusahaan besar atau kekuasaan tunggal, tapi dimiliki oleh semua human nodes yang berpartisipasi dalam jaringan.

Q4. Thank you for your answer. What are the major milestones Humanode has achieved so far? I am sure everyone want to know more about your project achievements 😁

Q4. Terima kasih atas jawabannya. Apa milestone atau pencapaian yang telah dicapai Humanode sejauh ini? Saya yakin semua orang ingin tahu lebih banyak tentang pencapaian proyek Humanode 😁

Answer/Jawaban

English:

Well, we have made stage 1 of crypto-biometrics a reality, along with our partner FaceTec. If you think you can hack the system, you should try! FaceTec is offering a $200,000 reward to anyone that can hack the system, and no one has succeeded so far.
We are also well on the path towards stage 2 of crypto-biometrics, which will be the world’s first truly decentralized biometric identification system.

Bahasa Indonesia:

Pertama, kami berhasil sebagai jaringan pertama yang merealisasikan kripto-biometrik, dengan partner kami FaceTec. Kalo kamu pikir bisa menjebol system nya FaceTec, coba aja! FaceTec nawarin 200,000$ buat siapapun yang bisa nge-hack systemnya, dan nggak ada satupun yang berhasil sejauh ini.
Kami juga sedang dalam process pencapaian kripto biometrik tahap kedua, yaitu menjadi sistem identifikasi biometrik terdesentralisasi pertama di dunia.

Q5. Last question before we move to Twitter Segment. What are your further plans for Humanode that you can share with us here?

Q5. Pertanyaan terakhir sebelum kita pindah ke Segmen Twitter. Apa rencana kamu selanjutnya untuk Humanode yang dapat kamu bagikan dengan kami di sini?

Answer/Jawaban

English:

The sky is the limit! Having said that, there are many integrations that are in the process, including ORE ID and Circles UBI and many others that will be announced soon.
Mainnet will happen this summer, and so will our public sale, so now would be a time to get involved!

If you are interested in Humanode, join our Humanode conference online at gather.town
https://conference.humanode.io/

Bahasa Indonesia:

Nggak ada yang mustahil! Ada banyak kerjasama yang sedang dalam proses, termasuk ORE ID dan Circles UBI dan ada banyak lagi yang akan diumumkan.
Mainnet kita musim panas ini, ayo gabung konferensi online Humanode di gather.town. Daftar di sini ya https://conference.humanode.io/
Ada banyak workshop dan kuliah tentang kripto yang bisa jadi insight baru buat kamu.

TWITTER SEGMENT — SEGMEN TWITTER

Q1. @tamboman13

You said that Instead of PoW and PoS, Humanode utilizes the combination of Proof-of-Uniqueness and Proof-Of-Existence. So these two mechanisms really guarantee better security? Then why other networks do not use it the same? Or is there other ways to offer more security?

Q1. @tamboman13

Kamu mengatakan bahwa Alih-alih menggunakan PoW dan PoS, Humanode menggunakan kombinasi Proof-of-Uniqueness dan Proof-Of-Existence. Jadi kedua mekanisme ini benar-benar menjamin keamanan yang lebih baik? Lalu mengapa jaringan atau network lainnya tidak menggunakannya? Atau adakah cara lain yang menawarkan keamanan yang lebih terjamin?

Answer/Jawaban

English:

good question
As we all know, the PoW consensus model is based on how much “work” the computers did, and the “stake” to participate in this consensus model is your hardware. IF you are a malicious actor, your hardware is blacklisted, and it is costly. In PoS consensus, it is not based on hardware or how much electricity you spend to make the calculations, it is based on how much tokens/currency you stake. So, if you are a malicious actor, the tokens you stake are slashed, and it is also costly.
The problem is, this creates a model in which the more money you have, the more you can stake, and the bigger your voice is. Often you will find that even in some major blockchains, there are 6 or 7 mining pools or validator groups that control over 51% of the DAO. “Small investors” have no voice.
In Humanode, the stake is your Biometric Identity. If you are a malicious actor, your biometric identity gets slashed for a period of time depending on how severe the offense is. At the same time, as only one biometric identity can create one node, everyone has an equal voice, no matter how much hardware or money you have. If we want true decentralization, we need everyone to have a voice. Otherwise, no matter how many nodes you have on the network, if it is only a few people calling the shots, that is a “centralized system”.
The reason that other networks to do not use Proof-of Uniqueness and Proof-Of Existence YET, is because it has only been one or two years since it has been technologically possible to do so, and we have spent all of our time and resources to make this idea we had for the last 6 years, a reality. We already have a number of chains that are interested in integrating crypto-biometrics into their chains.

Bahasa Indonesia:

Pertanyaan bagus!
Seperti yang kita tahu, konsesus PoW itu didasarkan pada seberapa banyak “kerja” (work) yang dilakukan oleh komputer dan juga spesifikasi hardware. Kalau kamu melakukan hal yang malanggar, hardware mu akan di blacklist. Pada konsensus PoS, semua nya dihitung berdasarkan seberapa banyak jumlah staking. Jika kamu melanggar, token yang kamu miliki akan dianggap void.Masalahnya, ini menciptakan sebuah sistem “yang punya uang yang berkuasa” Sering kan kamu temuin hal kayak gini di blockchain besar, ada 6 atau 7 mining pools atau grup validator besar yang mengontrol lebih dari 51% DAO. “Investor kecil” jadi nggak punya suara.
Di Humanode, yang di staking adalah identitas biometrikmu. Kalo kamu melakukan hal yang melanggar, identitas mu dibekukan selama beberapa waktu berdasarkan tingkat kasusnya. Di saat yang bersamaan, 1 identitas hanya bisa punya 1 node, jadi setiap orang hanya punya 1 suara. Kalau kita mau desentralisasi yang sesungguhnya, setiap orang berhak punya suara. Kalo hanya dikuasai sama sebagian orang, itu namanya “sistem sentralisasi” seperti yang ada di dunia nyata saat ini.
Alasan jaringan lain BELUM pakai Proof of Uniqueness dan Proof of Existence, karena teknologinya sendiri baru ada 1–2 tahun, dan kami telah menghabiskan waktu untuk mempelajari dan mengembangkan hingga terealisasi selama 6 tahun. Kami sudah punya chain lain yang tertarik untuk mengintegrasikan kripto-biometrik ke jaringan mereka.

Q2. @anwar_hossen3

Humanode will implement the Fath hypothesis as the mechanism for monetary supply adjustment and proportional distribution of emission. So what is the main idea behind the Fath hypothesis?

Q2. @anwar_hossen3

Humanode akan mengimplementasikan Prinsip Fath sebagai mekanisme penyesuaian suplai moneter dan distribusi emisi yang proporsional. Jadi apa ide utama di balik Prinsip Fath?

Answer/Jawaban

English:

ok, this may be a long answer, but will try to make it short
The main idea behind the Fath hypothesis is that the supply of currency should meet the need and demand of the market to keep the currency stable.
What we do is compare the growth of the network, say, from the first year, to the second year. If there is a 20% growth, the system issues 20% more HMND tokens to ALL token holders.
Now, in year 3, if there is a 10% decline in growth compared to year 2, 10% of all tokens will be burned from all accounts. But not to worry. This is to adjust the supply of the coins in the system. If you are super rich, and own 1% of the coins in the system, even after a 20% increase, or a 10% decrease, you will still own exactly 1% of the system.
So, once again in a nutshell, the system is designed to make sure the monetary supply meets the demand, unlike monetary systems (Including traditional currencies like the GBP or the USD… ) in which the value of the currency is devalued as more and more money just gets printed, or minted. If you are interested in the topic, I wrote an article about it, so feel free to read it when you have the time.
https://blog.humanode.io/fath-a-monetary-system-to-mitigate-currency-devaluation-and-deflation/

https://youtu.be/HCQhoK9ULWE

Bahasa Indonesia:

Oke. Ini akan menjadi jawaban yang agak panjang. Tapi kami coba persingkat ya.
Prinsip Fath adalah supply token perlu berimbang dengan permintaan di market supaya harga tetap stabil.
Yang kami lakukan adalah membandingkan pertumbuhan jaringan, misalnya tahun pertama ke tahun kedua. Kalo ada 20% pertumbuhan, maka sistem akan memberikan tambahan 20% koin HMND ke SEMUA pemegang token.
Nah, di tahun ketiga, ada penurunan 10% jika dibandingkan dengan tahun kedua, maka 10% token akan di burn dari seluruh account. Tapi jangan khawatir, ini hanya untuk menyesuaikan supply koin di sistem. Misalnya kamu kaya banget, dan punya 1% koin dari sistem, bahkan setelah kenaikan 20% dan penurunan 10%, kamu masih akan tetap memiliki persis 1% di keseluruhan sistem.
Jadi memang sistemnya di desain untuk memastikan supply berimbangan dengan permintaan, bukan seperti sistem keuangan pada umumnya (termasuk FIAT seperti USD, GBP atau Rupiah..) yang nilai mata uangnya tergerus inflasi karena semakin banyak jumlah uang yang dicetak. Kalo kamu tertarik dengan topik ini, kamu bisa baca artikel yang saya tulis.
https://blog.humanode.io/fath-a-monetary-system-to-mitigate-currency-devaluation-and-deflation/

Q3. @Minhtrung7890

I see that Nodes in Humanode network are created through unique biometric validation. How many types of Nodes are there in HUMANODE? What does this system consist of? How can you validate the identity of each user? What biometric options will be available?

Q3. @Minhtrung7890

Saya melihat bahwa Node di jaringan Humanode dibuat melalui validasi biometrik yang unik. Ada berapa jenis Node di HUMANODE? Terdiri dari apa sistem ini? Bagaimana kamu bisa memvalidasi identitas setiap pengguna? Pilihan biometrik apa yang akan tersedia?

Answer/Jawaban

English:

In general, there are 2 types of nodes. 1. Is the human node. Which is a Validator node who has gone through the biometric identification process, and meets the requirements to run a node in the network. The second type is a biometric node. The user does not run a validator node, but has his or her biometrics registered in the network in order to access various services through the person’s biometric identification.
As for biometric options, we will be starting with facial recognition utilizing liveness detection. In the future, we will introduce more biometric options, and eventually perhaps even BCI interfaces.

Bahasa Indonesia:

Secara umum, ada 2 macam nodes. 1 adalah human node. Yaitu node validator yang telah melewati proses identifikasi biometrik, dan memenuhi persyaratan untuk menjalankan node di dalam jaringan. Yang kedua adalah node biometrik. Dimana pengguna nggak menjalankan node validator tapi telah mendaftarkan biometrik mereka pada jaringan untuk mengakses berbagai jasa yang bekerjasama dengan Humanode, misal login ke satu website dengan metode autentikasi Humanode.
Dan untuk opsi biometrik, kami akan mulai memaksimalkan deteksi pindai wajah secara live. Ke depannya, kami akan memperkenalkan pilihan biometrik yang lain, bahkan mungkin BCI.

Q4. @BojorMamud

I heard about the vote system, Citizen, Senator, Legate, and Consul. What are the differents? Could you explain to us?

Q4. @BojorMamud

Saya mendengar tentang sistem pemungutan suara, Citizen, Senator, Legate, dan Consul. Apa perbedaannya? Bisakah kamu menjelaskannya?

Answer/Jawaban

English:

Everyone involved in the governance has one vote each, and has equal voting power as 1 vote. Everyone who is a Citizen or above can vote on proposals, participate in Formation, Nominate proposals of non-human nodes, receive voting delegation and make product proposals.
In addition, Senators and above can participate in Fee distribution proposals.
Legate and above can participate in Monetary policy proposals, Protocol level proposals, and Administrative proposals.
Finally, only the Consul, who has been involved in governance for 4 years or more, can make Vortex core proposals, and have limited Veto power.
But the most important thing here, is the “people with voting power” do not get extra perks or money or power. All they get is the power to propose, vote, and help the community.

Bahasa Indonesia:

Setiap orang yang terlibat di governance punya 1 hak suara, dan punya hak suara yang sama. Semua orang yang termasuk Citizen dan di atasnya (lihat tingkatan governance di pitch deck Humanode: https://papers.humanode.io/deck.pdf) bisa memberikan suara di proposal, berpartisipasi di Formasi, menominasikan proposal non-human nodes, menerima delegasi hak suara dan membuat proposal produk.
Sebagai tambahan, Senators dan tingkatan di atasnya bisa berpartisipasi di proposal distribusi fee.
Legate dan tingkatan di atasnya bisa berpartisipasi di proposal aturan Monetary (keuangan), proposal protokol, dan administratif.
Dan yang terakhir, hanya Consul, yang telah terlibat di governance selama 4 tahun atau lebih, yang bisa membuat proposal inti Vortex, dan punya kekuasaan Veto.
Tapi hal yang terpenting di sini adalah “orang dengan hak suara” nggak mendapatkan hak ekstra atau keuntungan lebih ataupun kekuasaan. Yang mereka dapatkan adalah hak untuk mengajukan, memilih dan membantu komunitas.

Q5. @NewsAirdropOnl1

The Humanode Core team recently announced that a new Testnet v3 will be launched on May 31st. What new changes will your platform experience with this amazing integration? How will this improve the operability of the platform for all HUMANODE users?

Q5. @BeritaAirdropOnl1

Tim Inti Humanode baru-baru ini mengumumkan bahwa Testnet v3 baru akan diluncurkan pada 31 Mei. Perubahan baru apa yang akan dialami platform dengan integrasi luar biasa ini?

Bagaimana ini akan meningkatkan pengoperasian platform untuk semua pengguna HUMANODE?

Answer/Jawaban

English:

Ramiel, or humanode testnet v3, will be the next major step towards the launch of the Humanode Mainnet this summer. We will be focusing on brushing up the system, moving from permissioned Proof of Authority where nodes are supposed to trust each other, to a trustless permissionless system, and bringing EVM-compatibility to the Humanode testnet.
Some of the protocol-level features that will be coming live upon release of Ramiel are moving from Aura to BABE block production engine and GRANDPA for block finalization. Ethereum Virtual Machine compatibility enables Solidity smart contracts on the Humanode chain.
This will be the foundation of the mainnet, so I hope many will join the testnet and experience the growth.
There is a little more information about the testnet in the following article.
Oh, and we will have a hackathon starting next week. If you are a hacker or builder, join the fun and experience working with us and building dapps which can become part of the humanode network. There is a total of $30,000 in prizes too !

Bahasa Indonesia:

Ramiel (testnet Humanode versi 3), yang akan dilanjutkan dengan peluncuran testnet Humanode di musim panas ini. Kami akan fokus pada penyempurnaan sistem, peralihan dari sistem Proof of Authority permissioned dimana setiap nodes harus saling percaya, ke sistem trustless permissionless, dan menghadirkan kompabilitas EVM ke testnet Humanode mendatang.
Fitur setingkat protokol yang akan ada di Ramiel akan beralih dari Aura ke mesin produksi blok BABE dan GRANDPA untuk finalisasi blok. Kompabilitas EVM akan memungkinkan kesolidan smart contract di chain Humanode.
Ini akan menjadi fondasi dari mainnet, jadi saya berharap banyak yang akan join testnet 3 ini dan mengalami sendiri perkembangannya.
Ada bocoran informasi sedikit tentang testnet di artikel berikut ini:
https://blog.humanode.io/humanode-testnet-v3-ramiel-to-go-live/
Oh.. dan kita juga akan ada Hackathon mulai minggu depan. Kalo kamu adalah hacker atau builder, ayo gabung sekarang dan rasakan pengalaman seru bekerja dengan tim kami, juga membangun dapps yang mungkin akan jadi bagian dari jaringan Humanode. Ada total hadiah sebesar 30,000$.

LIVE QUESTIONS — PERTANYAAN LANGSUNG

Q1. What is the most ambitious goal of your project? Could share with us any Upcoming Updates?

Q1. Apa tujuan paling ambisius dari proyek Humanode? Bisakah anda berbagi dengan kami Update terbaru di masa yang akan datang?

Answer/Jawaban

English:

The most ambitious goal is to take control of privacy and biometric data out of the hands of a few mega corporations, and give the power to people like you and me to govern, with each person having one vote and one voice. We are aiming to create the most sybil resistant and secure decentralized biometric network.

Bahasa Indonesia:

Tujuan paling ambisius adalah untuk mengambil kendali privasi dan data biometrik dari beberapa perusahaan besar, dan memberikan kekuatan kepada orang-orang seperti Anda dan saya untuk memerintah, dengan setiap orang memiliki satu suara saja. Kami bertujuan untuk menciptakan jaringan biometrik terdesentralisasi yang paling tahan sybil dan juga aman.

Q2. Do you have Whitepaper if yes, please share it with as secondly do you have plans for pre-sale? Now where can we Join it?

Q2. Apakah kamu memiliki Whitepaper, jika ya, tolong kirimkan Whitepaper Humanode. Pertanyaan kedua, apakah kamu memiliki rencana untuk melakukan pre-sale? Terus bagaimana cara kita bergabung?

Answer/Jawaban

English:

I know this is a simple question, but yes, here is our whitepaper. Also, our sale will happen this summer. https://papers.humanode.io/whitepaper.pdf

Bahasa Indonesia:

Saya tahu ini pertanyaan sederhana, tapi ya, inilah whitepaper kami https://papers.humanode.io/whitepaper.pdf. Dan mengenai pre-sale, ini akan terjadi pada musim panas ini.

Q3. What is your top 3 things for priorities in 2022? Could you share some plans for the upcoming year?

Q3. Apa 3 hal teratas yang menjadi prioritas Anda di tahun 2022? Bisakah Anda berbagi beberapa rencana untuk tahun mendatang?

Answer/Jawaban

English:

1. Testnet Launch (May 31st)
2. Token Generation Event (TBA)
2. Mainnet Launch (TBA)

Stay tuned for more about us!
https://t.me/humanode

Bahasa Indonesia:

1. Peluncuran Testnet (31 Mei)
2. Token Generation Event (TBA/Akan Diumumkan)
2. Peluncuran Mainnet (TBA/Akan Diumumkan)

Pantau terus untuk lebih banyak informasi mengenai kami: 
https://t.me/humanode

Q4. Is your project only for English speaking countries or is there a community for other language Users?

Q4. Apakah proyek kamu hanya untuk negara berbahasa Inggris atau ada komunitas untuk Pengguna bahasa lainnya?

Answer/Jawaban

English:

Our community is from all around the world. We have members from 15 countries now, and are truly global. As for local communities, join our discord. We are always looking for people to get involved and lead the local language communities.

Bahasa Indonesia:

Komunitas kami berasal dari seluruh dunia. Kami memiliki anggota dari 15 negara sekarang, dan benar-benar merupakan komunitas yang mencakup secara global. Adapun komunitas lokal, bergabunglah di Channel Discord kami. Kami selalu mencari orang untuk terlibat dan memimpin komunitas bahasa lokal.

Q5. How did you get the community involved in developing the project? and how do you build a strong community to grow globally?

Q5. Bagaimana kamu melibatkan komunitas dalam mengembangkan proyek? dan bagaimana kamu membangun komunitas yang kuat untuk tumbuh secara global?

Answer/Jawaban

English:

Educating people about Humanode and our core principal.
Humanode is never only about earning money. As a community manager, I’m confident to say that our community is strong and solid. People who actually become human nodes are the people who believe in the technology. We don’t have to try hard to convince the community. People who believe will support us 🙂

Bahasa Indonesia:

Yaitu dengan cara mendidik orang-orang mengenai Humanode dan prinsip utama kami. Humanode tidak pernah hanya mengenai menghasilkan uang. Sebagai Community Manager, saya yakin untuk mengatakan bahwa komunitas kami sangat kuat dan solid.

Orang yang benar-benar menjadi Human Node adalah sekelompok orang-orang yang percaya pada teknologi. Kita tidak perlu berusaha keras untuk meyakinkan komunitas. Karna kami yakin, orang yang percaya akan mendukung kami 🙂

Message From The Team/Pesan Dari Tim:

Answer/Jawaban

English:

Thank you everybody for joining us! I hope to see you all as human nodes in the future, and hope you will join us in our conference and/or hackathon!
Humanode General Links
https://humanode.io/
Roadmap: https://humanode.io/path
Whitepaper: https://papers.humanode.io/whitepaper.pdf
Download for App: https://desktop-app.testnet2.stages.humanode.io/
Troubleshooting: https://desktop-app-docs.humanode.io/troubleshooting

Social Media Accounts
Discord: https://link.humanode.io/chat
Telegram Announcements: https://t.me/humanode
Telegram Group: https://t.me/humanodes
Humanode Twitter: https://twitter.com/humanode_io
Paradigm Twitter: https://twitter.com/Paradigm_fund
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCluI64-yFeEv8DmBucI74eQ
Humanode Podcast (audio of YouTube): https://anchor.fm/humanode
Reddit: https://www.reddit.com/r/humanode_official/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/human-node/

Updates and News Feeds
GitHub: https://github.com/humanode-network
Humanode Blog: https://blog.humanode.io/
Paradigm Medium: https://medium.com/@paradigmfund

Exploring the Network
Telemetry: https://telemetry.humanode.io/
How to Explore the Network: https://testnet.humanode.io/interact-with-humanode-testnet
Testnet Faucet Bot: https://t.me/humanodeTestnet2FaucetBot
https://blog.humanode.io/registration-for-the-humanode-conference-is-live/
Thanks!
Thank you! Have a wonderful evening, y’all!

Bahasa Indonesia:

Terima kasih semua sudah bergabung bersama kami. Saya berharap bertemu kamu lagi sebagai human nodes, dan berharap kamu bisa bergabung di konferensi dan/atau Hackathon!
Humanode General Links
https://humanode.io/
Roadmap: https://humanode.io/path
Whitepaper: https://papers.humanode.io/whitepaper.pdf
Download for App: https://desktop-app.testnet2.stages.humanode.io/
Troubleshooting: https://desktop-app-docs.humanode.io/troubleshooting

Social Media Accounts
Discord: https://link.humanode.io/chat
Telegram Announcements: https://t.me/humanode
Telegram Group: https://t.me/humanodes
Humanode Twitter: https://twitter.com/humanode_io
Paradigm Twitter: https://twitter.com/Paradigm_fund
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCluI64-yFeEv8DmBucI74eQ
Humanode Podcast (audio of YouTube): https://anchor.fm/humanode
Reddit: https://www.reddit.com/r/humanode_official/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/human-node/

Updates and News Feeds
GitHub: https://github.com/humanode-network
Humanode Blog: https://blog.humanode.io/
Paradigm Medium: https://medium.com/@paradigmfund

Exploring the Network
Telemetry: https://telemetry.humanode.io/
How to Explore the Network: https://testnet.humanode.io/interact-with-humanode-testnet
Testnet Faucet Bot: https://t.me/humanodeTestnet2FaucetBot
https://blog.humanode.io/registration-for-the-humanode-conference-is-live/
Terimakasih!
Terima kasih! Selamat malam yang indah, kalian semua!

READ THE FULL AMA HERE :

https://t.me/CryptoNesiaGlobal/711028

⚡️Please Join Their Communities Below:

Website: https://humanode.io/
Telegram Group: https://t.me/humanodes
Telegram Channel: https://t.me/humanode
Twitter: https://twitter.com/humanode_io
Pitchdeck: https://papers.humanode.io/deck.pdf
Reddit: https://www.reddit.com/r/humanode/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCluI64-yFeEv8DmBucI74eQ

Latest news
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here